19 Mayıs İlçesi Dereköy Mahallesinde salyangoz avcıları Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'e sorunlarını anlatmak için teknelerle Samsun'a hareket ettiler.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in yarın Samsun'a gelecek olması nedeniyle salyangoz yasağı ile ilgili sorunlarını anlatmak için Dereköy Limanında teknelerini Türk bayraklarıyla süsleyen yaklaşık 50 balıkçı teknesi Samsun'a hareket etti. Bugün tekneler ile Bakan Çelik'e sorunlarını dile getirmek için Samsun'a hareket eden balıkçılar Doğupark açıklarında teknelerini demirleyerek geceyi burada geçirecekler.
Yola çıkmadan önce açıklama yapan Deniz Salyangozu Avcılar Derneği Başkanı Serbülent Öksüz, "Yaklaşık 8-9 aydır uğraştığımız konu deniz salyangozu avcılığı, balıkçımızın mağdur olduğunu her yere ilettik. Sonuçta bakan beyimiz Samsun'a geliyor, onu karşılamaya gidiyoruz. Sorunlarımızı en iyi şekilde anlatmak için böyle bir organizasyon yaptık. gerekli tüm makamlara gittik, tarihi ve şekli ile ilgili sorunlarımız vardır. Bu sorunlarımızın çözülmesini istiyoruz. Bakan beye sürpriz yapıyoruz bizi orada görecek inşallah çözüme yönelik çalışma başlatacak.
20 Senedir bize algınla yaz dönemi avcılığı yasak. Bunun nedeni bilimsel araştırmalar diyorlar ama bizce bilimsel araştırmaların hiç bir önemi yok. Yapılan araştırmalara göre yurt dışında bu avcılığı yapmak için hibe veren ülkeler var. Fakat biz kendimiz kazanarak hem de ülkeye kazandırıyoruz. Âmâ şu anda çıkan yasalar yüzünden balıkçı baya borçlu durumda . bu sene çalışamazsa durumları daha da kötüye gidecek. Bizde bunu gerekli tüm yerlere ilettik, yarında bakanımıza ileteceğiz ve çözüme yönelik çalışmasını isteyeceğiz. Yarın Samsun’da olacağız yaklaşık 50 kayıkla bakan beye derdimizi anlatacağız. Avrupa birliğinin yapmış olduğu araştırmada bu avlanmaması için gerekli her şeyi yapmışlar biz bu ağlarımızda 72 göz ağ kullanıyoruz onlar hamsiyle araştırma yapmışlar ve oradan çıkan araştırmaları bilimsel araştırma olarak göstermiş, o yüzden bunu yasaklamışlar. Bizde dedik ki bizim ağımız bu o ağı kullanamayız , bizim ağımız bu. Gereken her yere bunu ilettik tekrar araştırma istedik ,tekrar araştırmanı başladığını söylediler. Biz bu araştırılma yapılana kadar çalışma istiyoruz.20 bin kişiye yakın mağduriyet var.Fabrikalarla birlikte çevresel olarak da düşünürseniz daha da artmaktadır. Deniz salyangozu ülke ve balıkçıya çok büyük para kazandıran bir tür deniz salyangozu. Hem denize zararlı, denize zararlı bir şeyi biz deniden alıyoruz ve bu çok çabuk çoğalan bir şey. Balık gibi değil, balık azalıyor, deniz salyangozu çoğalıyor. Bizim isteğimiz mümkün olduğunca çabucak bu avcılığı yapalım Haziran - Temmuz ayında başka bir isteğimiz yok." dedi.
HARUN YAZICI