19 MAYIS HABER - Türkiye’nin verimli tarım ovalarına sahip Samsun’un ilçelerinde kırsal kalkınmayı artırmak ve geliştirmek amacıyla çaba sarf eden Samsun Büyükşehir Belediyesi, çiftçi destek ve proje yatırımlarına devam ediyor.
Bu kapsamda Ondokuzmayıs ilçesinde çilek fidan desteği alıp 5 köyde deneme istasyonları kuran 10 çiftçi, verim ve lezzet kalitesi yüksek Engiz Çileği’ni markalaştırmak için üretim ve pazarlama kapasitelerini artırmaya hazırlanıyor.
İlçelerde yürüttüğü başarılı proje çalışmalarıyla Samsun tarımına canlılık kazandıran Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, verdiği tohum ve fidan destekleriyle çiftçileri yeniden üretmeye teşvik ediyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık ilçe müdürleri, çiftçi ve üreticilerle bir arada çalışan daire başkanlığı yetkilileri, son 2 yılda tarımın gelişmesi adına çok sayıda projeyi hayata geçirdi.
Destek ve hizmetleriyle çiftçilere can suyu olan Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, bu kez de Ondokuzmayıs ilçesindeki çiftçilerin elinden tuttu. Yıllar önce çilek denemesi yapılan ilçedeki çiftçileri yeniden teşvik eden Ondokuzmayıs Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nde görevli Ziraat Mühendisi Halit Kıvanç Sekbank, çilek üretim projesi hazırlayıp daire başkanlığına müracaat etti. Projeyi kabul eden Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, sulama sistemlerini kendileri yapan 10 çiftçiye fide desteğinde bulundu.
40 bin adet çilek fidesini kurdukları çilek üretim deneme istasyonlarında toprakla buluşturan çiftçiler, bilinçli ve profesyonel üretim yapabilmek için Ondokuzmayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden de teknik ve eğitim desteği aldı. Gelecek yıl arazi ve üretim kapasitesinin iki katına çıkarılmasının söz konusu olduğu ilçede çilek yetiştirmek isteyen çiftçi sayısı ise her geçen artıyor. Çiftçiler, verimi ve kalitesi yüksek olan Engiz Çileği’ni 5 yıl içinde markalaştırmayı hedefliyor.
Üretim çalışmaları hakkında bilgi veren Ziraat Mühendisi Halit Kıvanç Sekbank, çilek üretiminde Ondokuzmayıs’ı merkez haline getirmek istediklerini söyledi. Esentepe, Yörükler, Karşıyaka başta olmak üzere 5 farklı köyde toplam 10 dönümlük arazide deneme üretimleri yaptıklarını ifade eden Sekbank, “Büyükşehir Belediyemizin destekleriyle 10 çiftçimiz çilek denemesi yaptı. Fidanlar dikileli bir ay oldu. Deneme istasyonları kurulunca diğer çiftçilerin de haberi oldu. Hiç tahmin etmediğimiz sayıda kişi arayıp ‘Ben de bahçe kurmak istiyordum, bana da yardımcı olun’ talebinde bulundu. Ama biz planlamayı daha önceden yaptığımız için onlara fırsat veremedik. Önümüzdeki sene de deneme istasyonu sayısını ve kapasiteyi artıracağız. Bitkinin doğaya uygunluğu ile ilgili bir problem yok. Çileğimizin verimi ve kalitesi çok yüksek. Topraktan üretim olduğu için pazarda da kolay satılıyor.“ bilgisini verdi.
EN KOLAY ÇALIŞMAYI BÜYÜKŞEHİRLE YÜRÜTÜYORUZ
Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin ortaya koyduğu hizmet ve destek mekanizmalarıyla tarımın gelişmesine ve üretimin artmasına vesile olup çiftçilerin yüzünü güldürmekte olduğunun altını çizen mühendis Sekbank, “Bir proje üzerinde çalışmak istediğimizde projeyle birlikte başvuruyoruz. Proje onaylandıktan sonra da destek alması kolay, dikmesi kolay, üretmesi kolay. Zaten destek konusunda çok alternatifimiz yok. Büyükşehir, TKDK ve DOKAP var. Büyükşehir ise bizim için en güzeli. Çünkü Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı’na kolay ulaşıyor, birebir görüşebiliyoruz. Arazi uygun, ürünü tespit edip uygun çiftçileri bulduğumuzda süreç başarıyla sonuçlanıyor. 10 dönümlük deneme istasyonu çok güzel oldu. 10 ayrı çiftçinin bu işi sahiplenmesi ilçe tarımı için çok önemli bir gelişme oldu. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Yusuf Ziya Yılmaz başta olmak üzere tüm ekibine sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz.” ifadelerini kullandı.