Samsun Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından düzenlenen “Köklerden Geleceğe: Geleneksel Sanatlar Sergisi”, Ballıca Kampüsü Asmaaltı Öğrenci Çalışma Merkezi’nde sanatseverlerle buluştu.
Bir hafta ziyarete açık olacak olan ve Türk-İslam sanatlarının köklü mirasını yaşatmayı ve gelecek nesillere aktarmayı amaçlayan sergide, toplam 42 eser sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Sergide yer alan eserler Öğr. Gör. Uğur Karataş ve İlkadım Belediyesi Türk İslâm Sanatları Merkezi Koordinesinde emek veren sanatçılardan Abdussamed Yanar, Damlanur Aşcı, Derya Hacıkerimoğlu, Elif Ar, Hatice Tül Kübra Ersoy, Hülya Akça, Leyla Ahısha, Mehmet Bülbül, Meryem Yazıcı, Özlem Şenocak, Semra Sar, Senem Dik, Turgay İpek, Zeki Korkut, Zeliha Tuba Gürler tarafından hazırlandı.
Serginin açılış törenine, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Salih Kesgin, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Kurucu E. Dekanı Prof. Dr. Hüsrev Subaşı, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Seylan, Özdemir Bayraktar Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ertuğrul Çam, Sivil Havacılık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Erdem Emin Maraş, Teknik Bilimler Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Fatma Ünal, OMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan yardımcısı Doç. Dr. Engin Güney, 19 Mayıs İlçe Müftüsü Hüseyin Gargı, İlkadım Belediyesi Türk İslâm Sanatları Merkezi Müdürü Hatice Tül Kübra Ersoy, SAMÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi ve İlahiyat Fakültesi akademik ve idari personeli ile öğrencileri katılım gösterdi.
Etkinliğin açılışında programın onur konuğu Prof. Dr. Hüsrev Subaşı, Türk-İslam sanatlarının önemine değinerek bu tür etkinliklerin sanata olan ilgiyi artıracağını belirtti. “Sanat, bizim kimliğimizin ve inancımızın bir parçasıdır. Bu eserler, köklerimizden beslenerek büyüyen ve geleceğe ışık tutan birer değerli mirastır.” değerlendirmesinde bulunan Subaşı, sergide emeği geçen tüm sanatçılara ve organizasyon ekibine teşekkür etti. 19 Mayıs İlçe Müftüsü Hüseyin Gargı ise sanatın manevi boyutuna dikkat çekerek, “Sanat, bir medeniyetin aynasıdır. Bu eserler, geçmişin izlerini geleceğe taşırken bizlere derin bir manevi haz sunuyor. Bu tür etkinlikler, toplumumuzun kültürel değerlerini diri tutmada önemli bir rol oynuyor.” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından ziyarete açılan sergide, ziyaretçiler, hat sanatı başta olmak üzere Türk-İslam sanatlarının farklı dallarından özenle hazırlanmış eserleri yakından inceleme fırsatı buldu. Ziyaret ile eşzamanlı olarak oluşturulan atölye alanlarında, öğrencilerin sanatçılardan ilham aldığı bir iklimin de tesis edildiği geleneksel sanatlar sergisi hem teorik hem de pratik üslubu birleştirmesiyle sanatseverler ve sanatçılar için ilham verici bir platform oldu.
Sergi, Samsun Üniversitesi Ballıca Kampüsü Asmaaltı Öğrenci Merkezinde 31 Aralık 2025 tarihine kadar ziyaret edilebilir.