Kızılırmak Deltasında Doğadan Okula Bilim Köprüsü başlıklı proje başlıyor.
TÜBİTAK Bilim ve Toplum Projeleri Destekleme Programı tarafından desteklenmesine karar verilen ve yürütücülüğünü Prof. Dr. Ali Kemal AYAN’ ın üstlendiği, “Kızılırmak Deltası’nda Doğadan Okula Bilim Köprüsü” başlıklı proje, 16 Haziran 2014 tarihinde, saat: 10.00’da, İZKUŞ Genel Müdürü Dr. Tamer SEYİS’ in, “Sulakalanlar Nasıl Yönetilmeli ve İzmir Gediz Deltası Örneği” başlıklı dersi ile açılacaktır.
Değişik habitatları (deniz, kum, ıslak çayır, mera, göl, subasar ormanlar), zengin bitki ve hayvan varlığı ile bilimsel çalışmalar için doğal bir açık hava laboratuarı olan Kızılırmak Deltası’nda doğa ve bilim odaklı hazırlanan projede 1 yürütücünün yanı sıra; 3 uzman, 13 eğitmen ve 11 rehber görev alacaktır. Projede amaç; Karadeniz bölgesinde canlılığını koruyabilmiş, yaşayan bir ekosistem olan Kızılırmak Deltasında bilginin görselleştirilmesi, etkileşimli bir şekilde aktarımı ve basit bilimsel olguları fark ettirmektir.
Proje koordinatörü Prof. Dr. Ali Kemal AYAN yaptığı açıklamada okulun temel amacının; ekolojik yaşamın bütün unsurlarıyla yaşandığı Kızılırmak Deltasında katılımcılara ekolojik temelli bütüncül bakış açısı kazandırmak, doğanın dilini ve sesini duyurmak, ekolojik süreçlerin ilişkileri ve etkileşimlerini izlettirmek olduğunu söyledi.
Proje kapsamında birçok aktiviteye yer verilecek.
Proje kapsamında; kuş gözlemi, dünyanın ekolojik dengesindeki değişimlerle ilgili drama çalışmaları, organik tarım alanları ve çiftlik gezileri, doğal floristik özelliklerini incelenmesi, böcekler ve böceklerin insan kültüründeki yeri, saz ekosistemi ve sazların değerlendirilmesi ve sulakalan ekosisteminde manda ve yerel ürünleri gibi birçok aktiviteye yer verilecektir.
Doğadan Okula Bilim Köprüsü Projesi 2 kamp döneminde gerçekleşecek.
2 farklı kamp döneminden oluşan projenin ilk kamp dönemi 13–22 Haziran ve ikinci kamp dönemi 6–15 Eylül 2014 tarihlerinde gerçekleştirilecektir. Proje; her kamp döneminde lisans, yükseklisans ve doktora öğrencileri ile araştırma görevlilerinin yaptıkları başvurulardan seçilecek ve toplam 60 kişilik katılımcı ile gerçekleştirilecektir.
Proje ile ilgili detay bilgilerin tamamına www.kizilirmakdeltasi.net web adresinden ulaşılabilir.