Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile işbirliği içerisinde Enstitünün yerli çeşidi olan Ryegrass (süt otu) Alaçam ilçesinde de yem bitkisi olarak yetiştiriliyor.
Alaçam İlçesi Etyemez Mahallesinde Erbay AYGÜL'e ait arazide yem bitkilerinde çeşitliliği arttırmak amacıyla yapılan Demonstrasyon çalışması kapsamında Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile işbirliği içerisinde Enstitünün yerli çeşidi olan Reygrass (İlkadım) ve Gökçeboğaz Mahallesinden de Ufuk UYANIK’a kendi imkanları ile diğer yem bitkilerine alternatif ürün olarak Ryegrass (Süt Otu) diğer adıyla İtalyan Çimi (Lolium Multiflourum) ekilişi yaptırılmıştır.
Alaçam İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından da takibi yapılan Ryegrass (süt otu) hayvanlar için çok lezzetli ve kolay sindirilebilen tek yıllık buğdaygil yem bitkisidir. Özellikle süt verimini arttırdığından dolayı çiftçiler tarafından süt otu olarak adlandırılmıştır. Enerji ve protein değeri yüksek olan süt otu yeşil ot olarak yedirildiği gibi kuru ot olarak veya silajı yapılarak da değerlendirilir.
Süt Otu olarak da bilinen Lolium Multiourum, geniş yapraklı, hayvanlar için çok lezzetli ve kolay sindirilebilen tek yıllık buğdaygil yem bitkisidir.
- Özellikle süt verimin arttırdığından dolayı çiftçiler tarafından süt otu olarak adlandırılmıştır.
- Enerji ve protein değer çok yüksek olan sütotu yeşil ot olarak yedirildiği gibi kuru ot olarak ve silajı yapılarak da değerlendirilir.
RYEGRASS - SÜT OTU ÖZELLİKLERİ VE TARIMI
Geniş yapraklı ve çok lezzetli tek yıllık bir yem bitkisi olan sütotu inek, koyun, keçi ve at gibi hayvanlara yedirilebilir. Genellikle yeşil ot olarak yedirilen sütotu, kuru ot olarak veya silajı yapılarak değerlendirilir.
SONBAHAR EKİMİ : Ege ve Akdeniz bölgelerinde Ağustos sonundan Ocak sonuna kadar, Karadeniz ve Marmara bölgelerinde Ağustos 15'den Kasım sonlarına kadar, iç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde Ağustos, 15'den Ekim ayı sonlarına kadar, Güneydoğu Anadolu bölgesinde Ağustos sonundan Kasım sonuna kadar ekim yapılabilir.
İLKBAHAR EKİMİ : Aşırı soğuk ve yoğun kar düşen bölgelerimizde karlar eridikten sonra erkenci ilkbahar ekim yapılır kış gelip, kar yağışı başlayana kadar mütemadiyen her 20 günde bir biçim alınır.