bafra haber | bafra ajans| bafrahaber | bafra haberleri | bafra

Bereketli Topraklarda Çeltik Hasadı Başladı

EKONOMİ

Bereketli ve verimli toprakları ile asırlar boyunca tarımın merkezlerinden biri olan Bafra Ovası’nda damlama sulama yöntemi ile yetiştirilen çeltiğin hasadı başladı.

Bereketli ve verimli toprakları ile asırlar boyunca tarımın merkezlerinden biri olan Bafra Ovası’nda damlama sulama yöntemi ile yetiştirilen çeltiğin hasadı başladı.

Dört mevsim tarım yapılabilen, birçok tarım ürününün yetiştirildiği Bafra’da bu yıl 10’uncusu düzenlenen “Çeltik Yetiştiriciliği Hasat Töreni” Emenli Mahallesi’nde gerçekleştirildi.

Programın açılış konuşmasını Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner gerçekleştirdi. Tosuner, konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Bafra’mızın ekonomisinde ciddi payı olan çeltik yetiştiriciliği hasat töreninin bu yıl 10’uncusunu gerçekleştiriyoruz. Geçen sene 131.756 dekar alanda 107.048 ton çeltik üretimi yapıldı. 2024 yılında ise yaklaşık 40 kırsal mahallemizde 151.000 dekar alanda 120.000 ton çeltik hasadı yapılması bekleniyor. Şu an yaklaşık 40 kırsal mahallede2 bin 580 çiftçimiz damlama sulama yöntemi ile çeltik yetiştiriciliği yapıyor. Elde edilen çeltiğin satış fiyatı çeşit özelliğine göre değişmekle birlikte ilçe ekonomisine katkısı yıllık 650-700 milyon TL’yi buluyor. İlçe ekonomisi için oldukça önemli olan çeltik üretiminde uygulanan yöntemlerle sudan yüzde 60-70 oranında tasarruf sağlanıyor. Bu sayede hem ülke ekonomisine katkı sağlanıyor hem de üründen daha fazla verim elde edilmiş oluyor.”

Tarlada olgunlaşma sürecini tamamlayan çeltiğin hasat töreninde duygu ve düşüncelerini dile getiren Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç, “Altınova’mız çeltik yetiştiriciliğinde ilde birinci, Türkiye genelinde ise Edirne’den sonra ikinci sırada yer almaktadır. Köklü mazisi ile kadim şehrimiz asırlar boyunca tarımın merkezlerinden olmuş, verimlilik potansiyelinden dolayı da Tarımın Beşiği, Altınova unvanları ile adlandırılmıştır. Bafra’nın yüz ölçümü 668.570 dekar alandadır. Bu alanın yaklaşık %49-50’si sulanabilir durumdadır. Bafra’da yapılan tarımsal üretimde çeltik önemli bir paya sahiptir. İlçemizde çeltik üretiminin artırılmasındaki en önemli iki etken verimli toprakları ve Kızılırmak Nehri’nin varlığı olmuştur. Yıllara göre çeltik ekilen alan değişiklik gösterse de çeltik üretiminde süreklilik ve ekonomik potansiyelimiz devamlı artmaktadır. Çiftçimiz kendisini sürekli geliştirerek, sunulan imkânları etkin ve verimli kullanarak bugünkü konumunu elde etmiştir. Bu durumda çeltik üretiminin Bafra ekonomisi için ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Bu doğrultuda 70 yıllık deneyim, bilgi birikimi ve emek ile durmaksızın devam eden çeltik üretimimizde Bafra’mızın üretim ile şahlanması, tarımsal potansiyelinin artması için her türlü projeyi, faaliyeti ve üreticilerimizi desteklemeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Düzenlenen programa Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç, 19 Mayıs Kaymakamı İbrahim Civelek, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı, İl Başkanı Mehmet Köse, İlçe Başkanı İbrahim Semiz, protokol üyeleri ve çok sayıda çiftçi katılım sağladı.

Program çeltik hasadının yapılması ve hatıra fotoğrafının çekilmesi ile sona erdi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.