bafra haber | bafra ajans| bafrahaber | bafra haberleri | bafra

Canik Çileği Markalaşma Yolunda

EKONOMİ

Samsun'un Canik ilçesinde fındığın yerine yetiştirilmeye başlanan, aroması ve raf ömrünün uzunluğuyla çiftçiler için yeni bir alternatif ürün olan "Canik çileği"nin markalaşması için çalışmalar yapılıyor.

Samsun'un Canik ilçesinde fındığın yerine yetiştirilmeye başlanan, aroması ve raf ömrünün uzunluğuyla çiftçiler için yeni bir alternatif ürün olan "Canik çileği"nin markalaşması için çalışmalar yapılıyor.

Canik Belediyesi, yüksek rakımlı ilçelerde iki yıl önce çiftçilere fındığa alternatif olması için çilek fidesi ve naylon desteği vermeye başladı. Bir dönüm araziden yaklaşık 5 ton ürün alan ve kilogramı 7 ila 12 lira arasında satılan çilekten gelir sağlayan çiftçiler bu ürünün ekimine yönelmeye başladı.

Aroması ve uzun raf ömrü nedeniyle özellikle pasta üretimi yapılan imalathanelerin tercih ettiği ürüne talep artınca, Canik Belediyesi ürünü "Canik çileği" olarak markalaştırmak için harekete geçti.

Bölgede yetişen kaliteli çileğin markalaşması için logo çalışması yapan Belediye, Türk Standardları Enstitüsüne marka başvurusunda bulundu.

Canik Belediye Başkanı Osman Genç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, haziran ayında meyve vermeye başlayan çilekte aralık ayına kadar ürün alındığını söyledi.

Belediye olarak çiftçileri alternatif ürün çileğe yönlendirdiklerini ifade eden Genç, "Çilek fidelerini, fındığa alternatif olması için çiftçiye dağıtmıştık. Şimdi markalaşması için çalışıyoruz. Logo çalışmasını tamamladık, marka başvurusunu yaptık. Marka başvurusu kabul edildiğinde 'Canik çileği' markalaşmış olacak." dedi.

Canik çileğinin tüm Türkiye pazarında yerini almasını hedeflediklerini vurgulayan Genç, çileğin çiftçiye büyük ekonomik girdi sağladığına işaret etti.

- FINDIKTAN DAHA ÇOK KAZANDIRIYOR

Ekonomik girdisinin fındıktan yüksek olması nedeniyle çiftçilerin çilek ekimini artırdığını vurgulayan Genç, şunları kaydetti:

"Fındık yılda bir kez vermekte, çilek 7 kez ürün veriyor. Üretilen çilek o günkü piyasaya göre belli fiyattan satılıyor. Bir dönüm arazide 4 ila 5 ton arasında çilek oluyor. Ortalama 7 ila 12 lira arasında satılıyor. Yani bir dönüm araziden 30 veya 35 bin lira arasında üretici gelir sağlıyor. Bugün bir dönüm fındık bahçesinden en fazla 300 kilo ürün alınıyor. Bu da 3 bin lira civarında yapıyor yani çilek fındıktan kat kat fazla gelir kazandırıyor. Köylülerimiz bunu gördü ve artık çilek üretimine yöneldi. Biz de bu çileğin Türkiye sonra da dünyada isminin duyulması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

Gökçepınar Mahallesi'nde çiftçilik yapan Aziz Sekman, ektiği ürünlerden ve fındıktan istediği parayı kazanamayınca çileğe yöneldiğini anlattı.

Sekman, "Çilek üretiminden para kazandık. Ben köyde herkese artık çilek ekmelerini söylüyorum. En güzel kazanç çilekte. Bir dönümden en az 4 ton alıyorsun ve sebze halinde 7 liradan satıyorum. Burada ektiğimiz çileğin aroması, lezzeti farklı ve raf ömrü uzun. Ayrıca doğal olması nedeniyle tercih ediliyor. Köyde herkes çileğe yöneliyor, 2018 yılında üretimi yıllık 200 ton civarına çıkaracağız, hem de Canik çileği adı altında markalaşarak üreteceğiz." diye konuştu.

Diğer üreticiler de hiçbir ilaç kullanmadan, tarlada yetiştirdikleri çileğin şu an için pazar sıkıntısının olmadığını, markalaşması ile pazar payının genişleyeceğini söyledi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.