Samsun’da ‘Yağmur Suyu Hasadından’ gerçekleştirilen örnek çalışma ile Marul ve değişik yeşillik sebze gruplarının üretiminde kullanılmaktadır.
Samsun’da ‘Yağmur Suyu Hasadından’ gerçekleştirilen örnek çalışmamız Samsun ilimiz Terme İlçemiz Akçay Mahallesinde topraksız tarım ile 2 da Sera alanında yılın tüm ayı üretimde ihtiyaç duyulan en temiz ve kaliteli su, yağmur sularının hasat edilerek depolanması sonucu depolardan alana pompalanarak Marul ve değişik yeşillik sebze gruplarının üretiminde kullanılıyor.
İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam “Ülkemizde değişen iklime uyum kapasitesinin artırılması, su kaynaklarının sürdürülebilir yönetiminin sağlanması, Su kaynaklarının en verimli şeklide tarımda kullanılması için su verimliliği uygulamalarının yaygınlaştırılması ve konuya ilişkin olarak farkındalığın artırılması amacıyla ulusal ölçekte başlatılan Su Verimliliği Seferberliği çalışmaları kapsamında ilimizde örnek bir çalışma yürütülmektedir. Yıllık üretimde kullanılan 600 ton suyun tamamı Yağmur sularından hasat edilerek üretimde kullanılmaktadır. Yağmur suları ile hasat edilen su ile üretim yapılan tesisimizde Su kültüründe yıllık 100 000(YÜZBİN) adet marul üretimi yapılmaktadır. Suda marul yetiştiriciliğinde üretim periyodu kısaldığından yılda 6 kez ürün alınmaktadır. (Bu üretim topraklı yapılsa 2 veya 3 dönem olacaktır). Topraksız kültürde her zaman temiz ürün alındığından insan sağlığı için önem taşımaktadır. Erkencilik, topraklı tarıma kıyasla daha belirgindir. Suyun kalitesinden dolayı verim daha yüksektir. Tesisimizin teknik iş ve işlemleri, tüm teknik programları İl Müdürlüğümüz teknik elemanları tarafından yürütülmektedir. Bu konuda yatırımcılarımızı İl/İlçe Müdürlüğümüze davet ediyoruz” dedi.