bafra haber | bafra ajans| bafrahaber | bafra haberleri | bafra

Samsun Turizminde Önemli Hamleler

GÜNDEM

Samsun İl Turizm Tanıtım ve Geliştirme Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Vali Orhan Tavlı’nın başkanlığında gerçekleştirildi.

Samsun İl Turizm Tanıtım ve Geliştirme Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Vali Orhan Tavlı’nın başkanlığında, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Vali Yardımcısı Şevket Cinbir, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü Timuçin Güler, TGA Genel Müdür Vekili Dr. Elif Balcı Fisunoğlu, Samsun Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selahattin Kaynak, İl Kültür ve Turizm Müdürü Adnan İpekdal, TGA Destinasyon Grup Müdürü Yasin Topçu, Tanıtma Genel Müdürlüğü Karadeniz Bölge Koordinatörü Özgür Aytürk, TGA Destinasyon Koordinatörü Mustafa Ercenk Kocaoğlu, ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Samsun’un turizmden hak ettiği payı alabilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle Samsun Büyükşehir Belediyesince hazırlanacak Turizm Master Planıyla ilgili çalışmaların değerlendirildiği toplantıda Valimiz Sayın Orhan Tavlı, Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy’un 7 Eylül’de Samsun’a gerçekleştirdiği ziyaret programında Samsun’un turizm alt ve üstyapı fotoğrafının genel olarak ortaya konulduğunu, Sayın Bakanımızın TGA ve bakanlık bürokratlarına gerekli talimatları vererek Samsun Turizm Master Planı ile ilgili çalışmaları başlattığını belirtti.

Samsun’da agro turizmden kültür turizmine, sağlık turizminden deniz turizmine kadar yapılacakların turizmin tüm paydaşlarıyla istişare edildiğini ifade eden Sayın Valimiz, TGA'nın Samsun'a odaklandığını ve Samsun Turizmini Tanıtma noktasında desteğinin devam edeceğini dile getirerek, turizm konusunda 17 ilçemiz ile birlikte tüm markaların aynı anda yükseltilmesine çabalamak gerektiğini kaydetti.

Turizm Master Planı ile ilgili çalışmalara başlanıldığını ve ihale süreçlerinin gerçekleşmekte olduğunu ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir de, alt yapı ve üst yapı çalışmalarıyla turizmin bir bütünlük arz ettiğini belirterek, Samsun turizmini ciddi yerlere taşımak için hep birlikte büyük çaba sarf ettiklerini dile getirdi.

Toplantıda yaptığı konuşmada, turizmin gelişmesinde öncelikli konulardan birinin markalaşmak olduğunu ve marka şehir olunduğunda yurt dışından da büyük potansiyel sağlanabildiğini dile getiren Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü Timuçin Güler ise "Dünyanın çok çeşitli ülkelerinden yoğun turist alan bir ülkeyiz. Turizmin gelişmesi sadece mevcut pazarların değil, alternatif pazarların da gelişmesiyle, marka olmanın artmasıyla beraber yeni pazarlarda yapılacak çalışmalar ve bunların sonucunda artacak turist ziyaretine dayanıyor.” dedi.

Turizmin dönemsel olmaması ve yılın 12 ayına yayılmasının en büyük hedeflerinden biri olduğunu vurgulayan Timuçin Güler, "Turizmin 12 aya yayılması, sektörde çalışan nitelikli personelin de istihdamı açısından çok önemli. Turizmin gelişiminde illerin marka olması, marka olan illerin birbirlerine turist değişimleri de kritik noktalardan bir tanesi. Turizm sadece deniz, kum, güneş değil. Turizm aynı zamanda sağlık, kültür, gastronomi gibi çok değişik faktörleri de olan geniş bir alan." şeklinde konuştu.

Samsun'un turizm açısından potansiyeli büyük bir kent olduğunu dile getiren Timuçin Güler, "Samsun denizi, doğası ve yapısıyla oldukça büyük turizm potansiyeline sahip bir ilimiz. Tanıtımları yapılacak bazı adımlar bile çok büyük sonuçlar verecektir. Master planın tamamlanmasıyla Samsun'un doğal güzellikleri, sağlık turizmi ve diğer konularda yapacağı çalışmalarla hızlı şekilde turist sayısını artıracağına inanıyorum. Çevrenin tanıtımı ve gerekirse turizmle ilgili ülkelerden getirilecek temsilciler, buradaki hızlı ilerlemeyi sağlayacaktır." dedi.

Toplantıda, Türkiye Turizm Tanıtma ve Geliştirme Ajansı’nın Samsun’un ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımı konusunda gerçekleştirdiği çalışmaların bir özetini yapan TGA Genel Müdür Vekili Dr. Elif Balcı Fisunoğlu da, TGA tarafından hazırlanan Türkçe, İngilizce ve Arapça broşürlerin ulusal ve uluslararası mecralarda bol miktarda dağıtıldığını, “gezsen.samsun”, “go_samsun” adlı sosyal medya hesaplarının yüksek paylaşımlı sayılara ulaştığını, hazırlanan tanıtım filmlerinin de yine ulusal ve uluslararası mecralarda paylaşıldığını belirterek, TGA’nın Samsun için gerçekleştirdiği tanıtım çalışmalarının yanı sıra atılacak ve atılması gereken adımların neler olduğu konusunda da bilgi verdi.

Samsun’un en önemli turizm destinasyonlarından biri olma potansiyeline sahip olan ve 380’in üzerinde kuş türünün konaklama yeri olan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nin, fotoğraf tutkunlarının önemli uğrak noktalarından biri haline geldiğini dile getiren İl Kültür ve Turizm Müdürü Adnan İpekdal, “Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansımızın çektiği Samsun tanıtım filmimizle, hem Samsun’umuzun hem de Kuş Cenneti’nin tanıtım çalışmaları hızlandırılmıştır. Ayrıca, TBMM Plan ve bütçe komisyon Başkanı ve Samsun Milletvekilimiz Sayın Mehmet Muş’un öncülüğünde Kuş Cenneti’ne özel bütçeli Alan Başkanlığı kurulması çalışmaları da devam etmektedir.” diye konuştu.

Ayrıca, dijital hesaplardaki paylaşımların çok büyük kitlelere ulaşabildiğini ve bu sebeple kamu kurumları ve belediyelerden görsel içerik desteği beklediklerini ifade eden İl Kültür ve Turizm Müdürü Adnan İpekdal, Çakallı Gastronomi Adası projesi, Bafra’dan Vezirköprü’ye oradan da Çorum’a uzanan Hitit yolu projesi ve Şahinkaya Kanyonu’na seyir terası projesini çok önemsediklerini ve bu projelerin Samsun turizmine önemli katkı sağlayacağını belirtti.

Yakakent’in plajlarının dar olmasının yanı sıra denizi suyunun da çok temiz olduğuna dikkat çekerek, deniz, kum, güneş üçlüsünün ilçede daha da ön plana çıkarılması için çalışmalar ve tanıtımlar yapılması gerektiğinin altını çizen Yakakent Belediye Başkanı Hüseyin Kıyma ise, Alaçam’dan Yakakent’e bisiklet yolunun da turizm anlamında güzel sonuçlar getireceğini söyledi.

Toplantıda yaptığı değerlendirmede, tematik olarak hedeflerin belirlenmesi ve görevlendirme odaklı çalışmalar yapılması gerektiğine dikkat çeken Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Yavuz Ünal da Samsun’da kongre turizmi ile beraber de bir süreç geliştirebileceğini belirterek, bunun yanı sıra turizmde elimizdeki en güçlü unsur olan doğayı 12 ay boyunca kullanmamız için de çalışma yürütülmesi gerektiğini kaydetti.

Fakültelerinde çok sayıda yabancı öğrencinin eğitim gördüğünü ve bu öğrencilerin ileride gönüllü turizm elçisine dönüşmesi için çeşitli çalışmalar yürüttüklerini ifade eden OMÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yetkin Bulut ise yeni turizm rotalarına yönelik tez çalışmalarının devam ettiğini de sözlerine ekledi.

Orta Karadeniz çapında bir turizm değerlendirmesinin Samsun’un da elini güçlendireceğini kaydeden SKAL Temsilcisi Mustafa Yavuz, Orta Karadeniz destinasyonunun bu bağlamda oldukça önemli olduğunu belirterek, bu konuda master planı için kurulan Turizm Altyapı Birliğinden de destek alınabileceğini dile getirdi.

TGA’nın da Samsun’a odaklandığının ve Samsun turizmine desteğinin devam edeceğinin vurgulandığı toplantıda ayrıca sosyal medya kullanıcı ve içerik üreticileri arasından seçilecek doğru kişilerin Samsun’da ağırlanmasının da tanıtım konusunda büyük bir katkısının olacağına, sağlık turizminin Samsun’un yükselen bir değeri olduğuna, Samsun’un sağlık turizmi konusunda ülkemizde 3. sırada yer aldığına ve diğer tanıtım faaliyetlerinin yanı sıra bir tanıtım filminin de çekilmesi gerektiğine dikkat çekildi.

Turizm dernekleri, sektör temsilcileri ve özellikle ilçe temsilcilerinin istek ve önerilerinin görüşüldüğü ve konunun bütüncül bir bakış açısıyla değerlendirildiği toplantıda Bafra Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nden Vezirköprü Şahinkaya Kanyonu’na, Ayvacık Kiraz Adası’ndan Tarihi Çarşamba Köprüsü’ne, Terme Miliç Plajı’ndan Ladik Ambarköy Açık Hava Müzesi’ne, Havza Atatürk Evi’nden Yakakent Uzunkız Yaylası’na, Tekkeköy Mağaraları ve Arkeoloji Vadisi’nden Salıpazarı Karacaören Şelalesi’ne, Kavak Taşhan’dan Asarcık Gökgöl Camii’ne, Canik Gölalan Şelaleri’nden 19 Mayıs Kumcağız (Engiz) Plajı’na, Alaçam Mübadele Müzesi’nden İlkadım Tütün İskelesi ve Atakum Çakırlar Korusu’na kadar Samsun’un 17 ilçesindeki tüm turizm destinasyonları masaya yatırıldı.

Toplantının sonunda, bu tür toplantıların bir tür çalıştay niteliğinde ve son derece yararlı geçtiği ifade edilerek, kısa aralıklarla yinelenmesi gerektiği belirtildi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.