Çok özel durumlar dışında burun operasyonunun 18 yaşından sonra yapılmasının tercih edilmesi gerektiğini belirten FBM Tıp Merkezi Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Hayati Akbaş, “Bu tür ameliyatların ileri yaşı yoktur. Bazen 70 - 80 yaşında bir insanda bile yaşla ortaya çıkmış estetik kusurların yine bir estetik müdahale ile düzeltilmesi söz konusu olabilir ve operasyon gerçekleştirilebilir. Özellikle ergenlik döneminden sonra operasyonlar başlar. En sık burun estetiği operasyonları 20 - 40 yaşları arasında yapılmaktadır. Çok ileri dönemlerde de yine yaşla ortaya çıkmış burundaki şekil bozuklukları estetik müdahale ile düzeltilebilir” diye konuştu.
BÜYÜK, UZUN VE KEMERLİ BURUNLAR EN ÇOK KARADENİZLİLERDE VAR
Burunların kadın ve erkeklerde insan karakterini çok belirleyen yüzlerdeki en önemli estetik organların başında geldiğinin altını çizen Akbaş, “Burundaki doğuştan veya sonradan ortaya çıkan bir takım kusurlar insan psikolojisini çok derinden etkiler. Özellikle Karadeniz Bölgesi’nde genetik nedenlerle burun yapısı ülkenin diğer yerlerine göre biraz daha farklılık arz eder. Karadeniz insanı karikatürlerde çizilirken burunları büyük, kemerli ve uzun olarak çizilir. Bu tür burun yapıları da Karadeniz’de fazladır. İnsanın burnundaki bozukluk aynı zamanda iç kısımlardaki bozuklukları da beraberinde getirir. Yani sadece burunlarımız görsel olarak bozukluk değil, aynı zamanda solunum yolu organımız olduğu için de bir takım solunumda eksiklikler ve bozukluklar da oluşur. Burunun fiziksel ve estetik kusurları aynı zamanda solunum ve fonksiyon kusurlarını da beraberinde getirir. Bu gibi durumlarda operasyon artık mecburidir. Bir insan burnundan solunum ile ilgili bir takım sıkıntılar yaşıyorsa ve nefes ile ilgili bir takım sıkıntılar yaşıyorsa bunu mutlaka cerrahi bir yöntemle düzeltilmesi gerekir. Cerrahi dışı yöntemlerle bunların düzeltilme şansı yoktur” açıklamasında bulundu.
Yüz güzelliğinde en önemli belirleyici organ burunların olduğunu ifade eden Akbaş, “Bir burun ne kadar güzelse yüze o kadar güzellik verir. Burnumuz eğer eğik, kemerli, uzun ise yüzümüzün güzelliği fark edilmez. Buruna yapılan cerrahi müdahale ile insanın yüz güzelliği ortaya çıkar. Önceden fark edilmeyen gözler, çeneler, yanaklar ve yüzler daha belirgin ve daha dikkat çekici hale gelir. Gençlerdeki burundaki bir takım şekil bozuklukları ciddi psikolojik rahatsızlıklara yol açar. Bu nedenden dolayı okula gitmeyenler, işine gitmeyenler, aile kurmakta sıkıntı çekenlerimiz var. Bu da yine cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilir” şeklinde konuştu.
BURUN AMELİYATI PSİKOLOJİK OLARAK DA TEDAVİ EDER
Burun estetiği ameliyatların insanları aynı zamanda psikolojik olarak da tedavi ettiğini belirten Akbaş şöyle devam etti: “Güven duygusunu arttırır. Estetik burun ne kadar doğal operasyon o kadar başarılı demektir. Mümkünse burun estetiği ameliyatından sonra kişinin ameliyat olduğunun dahi anlaşılmaması bizim arzu ettiğimiz ve önerdiğimiz şeylerdir. Operasyon geçirmek isteyen kişiler bize elinde fotoğraflarlarla bazı sanatçıların burunları gibi buruna sahip olmak istiyorlar. Bu tür insanlar var. Biz onları mutlaka dinliyoruz, mutlaka değer veriyoruz ama hiçbir insanın burnu bir başka insan için yüzde 100 örnek olamaz. Bir insanda güzel duran bir burunun tipi, şekli başka bir insanda tam tersi sırıtan, suni ve hoş olmayan bir şekilde görülebilir. Onun için burun estetiğinin özelliği o kişiye özel olmalıdır. Mümkün olduğunca üçüncü şahıslar tarafından asla ameliyat olduğu anlaşılmamalı ve iyi fonksiyon görmelidir. Estetik operasyonu geçirmiş insanlarda özgüven duygularında artış olur. Kendilerine daha çok güvenirler, kendilerini daha çok severler. Dolayısıyla bu da onların hayat başarılarını olumlu yönde etkiler. Burnundaki estetik kaygı ile ilgili sorun yaşayan insanlara estetik operasyonu öneriyoruz. Burun ameliyatı zor bir ameliyat değildir.”