Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, rejim güçleri tarafından Şam’ın çeşitli semtlerine kimyasal silah kullanmak suretiyle saldırıda bulunulduğu hakkındaki haberlere ilişkin ilk tepkinin kamuoyu ile paylaşıldığı hatırlatıldı. Gün içerisinde derlenen ve büyük ölçüde uluslararası medyaya da yansıyan bilgi ve görüntülerin izan ve vicdan ile açıklanamayacak bir kıyım yaşandığını, çocuklar ve bebekler dahil yüzlerce Suriyelinin hayatını kaybettiğini ve yaralandığını gösterdiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Böyle bir saldırı ancak barbarlık ve vahşet olarak tanımlanabilir. Türkiye, Suriye halkını çok yakından tanımakta, kadim, vicdanlı ve asil bir halk olduğunu bilmektedir. Dolayısıyla, Suriye'de 2.5 yıldır süregiden ihtilafta, ister rejim tarafında olsun, ister muhalefet tarafında yer alsın, asker veya sivil, hiçbir normal Suriye vatandaşının böyle bir vahşeti kabul etmeyeceğinden, mecburen sessiz kalanların bile bu yaşananlara katlanamadıklarından kuşku duymamaktayız. Bu vahşetin sorumluları, her ne pahasına olursa olsun iktidarını muhafaza etmek isteyen rejim yöneticileri ile gözü dönmüş bir gruptur. Halkını öldüren ve Suriye'yi tüketen bu zümre, er veya geç yaptıklarının hesabını verecektir."
"BM GÜVENLİK KONSEYİ'Nİ SORUMLULUKLARINI YERİNE GETİRMEYE DAVET EDİYORUZ"
Uluslararası toplum ve Birleşmiş Milletler'in de insanlık vicdanı ve tarih önünde ciddi bir sınamayla karşı karşıya olduğu dile getirilen açıklamada, "Uluslararası hukukun vahim bir ihlalini teşkil eden ve insanlığa karşı suç niteliği taşıyan bu katliam karşısında BM Güvenlik Konseyi'ni Birleşmiş Milletler yasasından doğan sorumluluklarını artık yerine getirmeye davet ediyoruz" denildi.
DAVUTOĞLU, BAN Kİ-MUN İLE GÖRÜŞTÜ
Bakan Davutoğlu'nun da bu akşam BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun ile görüşerek bu çağrıyı bizzat dile getirdiği belirtilen açıklamada, "Ülkemiz ayrıca, BM nezdindeki daimi temsilciliğimiz aracılığıyla Suriye'de bulunan BM heyetinin bu konuyu araştırması için BM Genel Sekreteri nezdinde girişim yapmıştır. Bu konuda BM Genel Sekreteri'ne tevdi edilen mektubumuza ek olarak, Türkiye bazı devletlerce bu konuda BM Genel Sekreteri'ne gönderilecek mektuba ortak imzacı olacak ve konunun BM Güvenlik Konseyi tarafından acilen ele alınması için New York'ta başlayan çalışmalara da aktif katkı sağlamayı sürdürecektir" ifadelerine yer verildi.