Samsun İl Sağlık Müdürlüğü tarafından organ bağışına dikkat çekmek amacıyla “Her Bağış Yeni Bir Hayattır” başlıklı bir panel düzenlendi.
Panele, Samsun Vali Yardımcısı Hasan Balcı, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, OMÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Dağdemir, OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ünsal Özgen, OMÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof.Dr. İbrahim Levent Güngör, Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Faruk TAN, Samsun İl Müftüsü Veysel Çakı, Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Ali Oruç Organ ve Doku Nakli Samsun Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Dr. Mehmet Kazak, sağlık çalışanları davetliler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
“124 hastayı yeniden hayata bağlama imkânı oldu”
Açılış konuşmasını yapan Samsun Sağlık İl Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Ali Oruç, organ ve doku naklinde ortaya çıkan en temel sorunun organ bağışının yeterince benimsenememesi olduğunu ifade ederek, “Türkiye’de sisteme kayıtlı bekleyen 28 bin 470 hastamız mevcuttur. Bu hastalardan sırasıyla böbrekte 23 bin 5, karaciğer 2 bin 261, kalp 1117 kişi organ nakli olmak umuduyla beklemektedir. 2019 yılı içerisinde bölgemize bağlı illerde toplam 182 beyin ölümü vakasından 57 tanesi donör olmuştur. Bu vakalardan 75 böbrek, 42 karaciğer, 7 kalp olmak üzere 124 toplam hastayı yeni bir hayata bağlama imkanı olmuştur. Bu organlar tıbbi kriterlerimiz gereği kime uygunsa sadece Samsun bölgemizde değil Türkiye’nin dört bir yanındaki hastalarımıza gönderilmiştir. Samsun il merkezi ise bölge illeri arasında 62 beyin ölümünden 26 donör ile ilk sıradadır. Yine Türkiye geneli nüfusa göre donör sayısı açısından Samsun bölgemiz yaklaşık 12 PMP oranıyla ikinci sırada ve 7 PMP olan Türkiye ortalamasının da iki katı üzerine yer almıştır. Organ bağışı farkındalık çalışmalarımız kapsamında yıl boyunca ilimiz genelinde yaklaşık 30 bin kişiye organ bağışı eğitimi yapılmış, farklı noktalarda mesai gözetilmeden bağış stantlarımız açılmıştır. Sonuç olarak, bekleyen hastalara oranla yapılan nakil sayıları kısıtlı olmakla birlikte bu sayılar organ bağışının hayati önem sahip olduğunu bir kez daha göstermektedir” diye konuştu.
Rektör Bilgiç “Organ ve Doku Nakli Merkezimizle önemli başarılara imza attık”
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç ise OMÜ’nün organ nakillerinde gösterdiği performans ve başarıya vurgu yaparak sözlerine şöyle sürdürdü: “Özellikle günümüzde çok hızlı akan hayatımız içinde kendi yaptıklarımızın ve yapamadıklarımızın bir başkasını ne kadar ilgilendirdiğini, ne kadar etkilediğini pek fark edemiyoruz. Trafikte yavaş yahut hızlı giderken bir ambulansın önünü açmak için yapılması gerekenlerin veya hatalı davranışların kimi nasıl etkilediğinin pek farkında olmayız. Ancak böyle bir hadiseyi kendimiz yaşayınca ve bundan kendimiz etkilenince, sergilediğimiz davranışın ne kadar yanlış veya doğru olduğunu ancak fark edebiliriz. Yaşayan her canlı, nihayetinde ölüyor. İnsan olarak bir hayatı tamamlıyoruz ve bu hayatı sürdürürken yaptıklarımızdan da yapamadıklarımızdan da sorumluyuz. Ölüp giderken hiçbir işe yaramayacağından emin olduğumuz organlarımızın bir başkasında hayat bulmasının ne kadar önemli olduğunu, ancak kendimiz ya da bir sevdiğimiz, yakınımız buna ihtiyaç duyduğunda anlıyor olmamız ne kadar büyük bir eksiklik. O anı hepimizin yaşaması mümkün değil. Tabii Allah kimseye yaşatmasın bu durumu ama bütün bu gerçekleri fark edebilmek için illa bu durumu yaşamak zorunda değiliz. Burada güzel sloganlar var, görüyorsunuz: ‘Bir organ bir hayat; bir hayat bütün insanlık’ diyor. Yine kürsünün önünde yazdığı gibi; ‘Toprağa düşmüş bir tohum gibi bir organın bağışlanması’, hatta yaşamakta olan bir canlının tekrar hayata tutunmasını sağladığı için daha da önemli belki. Bütün bunları, ihtiyaç duymadığımız zamanlarda biliyor olmanın ve farkındalığını yaşamanın önemli ve hayati olduğunu düşünüyorum.
OMÜ olarak Organ ve Doku Nakli Merkezimizle önemli başarılara imza attık. Çok istekli ve heyecanlı bir ekibimiz var. 2019 yılı itibariyle şöyle bir yapılanlara baktığımızda; böbrek naklinde sayısal olarak 45’e ulaştık. Bunlardan 31’i kadavradan, 14’ü canlıdan nakil. Karaciğer naklinde 21 kişiye nakil gerçekleştirildi ve bunların tamamı kadavradan. İnşallah canlıdan da nakil gerçekleştirilecek, bu yöndeki hazırlıklar tamamlanmak üzere. Kornea naklinde 36 kişiye nakil gerçekleştirildi ve kemik iliği naklinde de 12’si çocuk olmak üzere 15 kemik iliği nakli yapıldı. Erişkinlerde kemik iliği nakli henüz başladı. Bu nedenle Samsun Organ Nakli Koordinatörlüğünde görev alan bütün arkadaşlarımızı tebrik etmek istiyorum. OMÜ, organ nakillerinde ihtiyaç sahibi insanlarımıza umut olmaya devam ediyor. Başta Dr. Mehmet Kazak olmak üzere hakikaten çok büyük bir gayret gösterdiklerini, Samsun’da önemli bir farkındalık yarattıklarını biliyorum. Beni de devamlı bilgilendiriyorlar; bu yönde yapmam gerekenlerin daha fazla olabileceği yönündeki bu uyarıların bana da katkısı olduğunu düşünüyorum. Üniversitemiz, bölgemizde hakikaten bu alanda büyük başarılara imza atacak hem imkâna hem ekibe sahip. İnşallah ekibimizle birlikte hep beraber bölgemizde bu konudaki ihtiyaçların büyük kısmını daha büyük başarıyla ve daha büyük oranlarla gerçekleştiririz. Bunun da yolu organ bağışından geçiyor.” şeklinde konuştu.
“Kişilerin örnek olması çok önemli”
Vali Yardımcısı Hasan Balcı da organ bağışının hem dini bir sorumluluk hem de kültürel ve evrensel bir ilke olduğunu söyleyerek, “Bir insana siz bir fayda sağladığınızda artık bu ilahi bir denge, dua yahut doğanın kanunu mudur ne denirse densin bunun çok daha fazlasıyla karşılaşıyoruz. Daha fazla bir iyilik, daha fazla bir hayır, daha fazla bir sağlık kendi bünyenizde görüyorsunuz. O anlamda bir bağışçı olmanız çok önemli. Bir de burada hal dili çok önemli. Ben 18’inci kanımı verdim bütün organlarımı bağışladım. Bizim sağlık sektöründe ve diğer sektörlerde de bu işin öncüsü olan insanların ve kişilerin bu anlamda örnek olması çok önemli” ifadelerini kullandı.
Balcı ayrıca toplumda oluşan birtakım tedirginlik ve algılara karşı vatandaşın sürekli bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Program, açılış konuşmalarının ardından Samsun Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Dr. Mehmet Kazak’ın ‘’Organ Bağışı ve Organ Nakli’’ Sunumunu gerçekleştirdi. Sunumunda organ naklinin önemini vurgulayan Kazak, her insanoğlunun canlı iken organlarını bağışlaması gerektiğini vurguladı.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Levent Güngör ‘’Beyin ölümü ‘’ ile ilgili sunum yaptı. Sunumunda beyin ölümünü ve beyin ölümünden sonra yaşananları anlatan Güngör, önümüze gelen vakalarda raporları verebilmemiz için kılı kırk yarıyoruz dedi.
Son panelist olarak Samsun İl Müftüsü Veysel Çakı ise ‘’Organ Bağışının Dini Yönü’’ adlı konuşmasında Bir insanı yaşatmak bütün insanlığı yaşatmaktır diyerek herkesi organ bağışına davet etti.
Ardından panelistlere protokol üyeleri tarafından teşekkür belgeleri verildi.
Son olarak donör yakını ailelerin yakınlarına Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Ali Oruç tarafından teşekkür plaketi verildi.