Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, 16 Nisan halk oylaması çalışmaları kapsamında Samsun’un Havza ilçesinde partililer ile bir araya geldi.
MHP İl Başkanı Taner Tekin, Asarcık Belediye Başkanı Şerif Kılağuz ve Havza, Vezirköprü, Kavak, Ladik, Asarcık ilçelerinin katılımıyla Havza Belediye Kültür sarayında “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” hakkında bilgiler verdi.
MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta programda Cumhurbaşkanlığı ve hükümet etme sisteminin daha iyi çalışması için referandum sonrası gerekli kanunların çıkarılacağını belirten Usta, yeni anayasa ile Cumhurbaşkanlığına sorumluluk yüklenirken demokrasinin standartlarının yükselmesi için ilave kanun düzenlemelerinin yapılacağını ve kuvvetler ayrıldığı güvence altına alındığını vurguladı.
MHP’nin çizgisinde bir kırılma olmadığını belirten Usta konuşmasında; “Adalet ve Kalkınma Partisi ile koalisyon şartlarından bir tanesi de hukukun çiğnenmemesi, Cumhurbaşkanın hukuk ne öngörüyorsa o sınırlar içerisinde çekilmesi idi, hukukun çiğnenmesini ülkede yaşattığı sıkıntıları kurumların yıpranması ve yaşadığı sıkıntıları çok müşahede ettik en son 15 Temmuz bunlardan bir tanesidir, kimse hukukun üzerinde değildir. Eğer hukukta bir problem varsa hukuktaki problem giderilmelidir ancak bu ülkede yaşayan her fert hukuka uymak zorundadır. Özelliklede ülkeyi yönetenlerin hukuka uyma zorunluluğu vardır buda diğer bir sıkıntı. Dolayısıyla yaşanan bu fiili durum Türkiye’nin mukavemetini azaltıyor. Her gün sistem ile ilgili tartışmalar ülkeyi rejim bunalımına doğru götürüyordu. Türkiye’nin yönetimini daha üst bazda kurma ihtiyacı var. Bu referandumda esas olarak yapılmak istenen budur Türkiye’nin yönetimini hükümet etme sistemini bir üst fazda kurma girişimdir bu girişim. Birilerine çok fazla kızgın olabiliriz, çok fazla öfkeli olabiliriz, 15 yıl boyunca karşı karşıya siyaset yapmış olabiliriz. Bu meseleyi birilerinin meselesi gibi görmeyelim bu Türkiye’nin meselesi Kızgınlığımız gözümü köreltmesin bu bir şahıs için yapılan bir düzenleme değil. Türkiye için yapılan bir düzenleme aksi bir şey olmuş olsaydı buna en çok genel başkanımız karşı çıkardı. Yaşadığımız 15 yılın siyasetinde en ağır iftiralara maruz kalan kişi Devlet Bahçelidir ama ülke söz konusu olduğunda önce ülkem ve milletim diyen bir partinin yapması gereken şey ülkenin önündeki tıkanıkları açmaktır” dedi.
Anayasada değişen maddeleri katılımcılara anlatan Usta MHP’nin katkıları ile daha demokratik, yönetim krizi olmayan ve Cumhurbaşkanının yapmış olduğu her şeyden sorumlu olacağını belirtti.
MHP’li Usta bir yapılanın bir rejim değişikliği olmadığını söyleyerek; “Türkiye’nin ne isminde nede unsurlarında bir değişiklik yapılmamıştır eski anayasa neye izin veriyor veya vermiyorsa yeni anayasada aynı hükümlere bağlı olarak ele almaktadır. Bu ülkede federasyon tartışmalarının önünde dik duran bir parti böyle bir şeye müsaade etmeyecektir. Koalisyon kurulması için Kayıtsız şartsız her şeye evet diyenler bu gün MHP’nin de içinde bulunarak hazırlamış olduğu ve ülkenin üniter yapısı resmi dili ve bayrağının güvence altına alındığı yeni anayasaya hayır demektedirler. Temel hassasiyetlere bakıldığında ben milliyetçiyim diyen herkesin karşı çıkmaması lazım, yapılanlara karşı çıkmak Milliyetçi Hareket Partisinin temel felsefesine terstir” dedi.
Daha demokratik bir Anayasa için katkılarının olduğunu belirten Usta; “MHP önüne gelen metinlerin arkasına takılmamış değil. Milliyetçi Hareket Partisi o metinde millet meclisinin güçlendirilmesi cumhurbaşkanının yetkisinin sınırlandırılması yasama yürütme ve yargı arasındaki kuvvetler ayrılığının sağlanması için çok ciddi katkılar yaptı” dedi.
Seçme yaşına da değinen MHP Milletvekili Erhan Usta en çok eleştiri alanlardan birisi 18 yaşında seçilme hakkın olduğunu belirterek bu ülkede seçilme yaşı 25 olarak ön görülmüş. Seçmek mi önemli seçilmek mi önemli 18 ve 24 yaş arası 10 milyon geç var, 10 milyon genç ülkenin kaderini belirleyecek sayıda gençten bir veya iki tanesine seçilmesi için kıyametler kopartılıyor, peki neden seçilmesin seçilmemesi için ne engel var. Bu Ülke için 18 yaşında gençler şehit olunuyor da neden milletvekili olunmasın” dedi.