Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İlahiyat Fakültesi tarafından 2023-2024 akademik yılının başlamasıyla birlikte yeni öğrencilerinin adaptasyonlarını hızlandırmak ve kolaylaştırmak amacıyla oryantasyon etkinliği düzenlendi.
İlahiyat Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe; Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Şahin, dekan yardımcıları, akademisyenler ve öğrenciler katılım gösterdi.
“Kendi geleceğinizi yönetin ve OMÜ’yü hayatınızın kampı olarak görün”
Öğrencilere gelecek hedefleri için tavsiyelerde bulunan Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, “Üniversiteyi, okuyacağınız bölümü tercih etmemizde bir sebebiniz vardı. Gelecek hedeflerinizi bir ajandaya yazmalısınız. Verdiğiniz kararlar ışığında süreç içerisinde ne yapacağınıza karar vermeniz gerekiyor. Bu kararı verebilmek için de yaşadığınız dünyayı bilmek zorundasınız. Eskiden İlahiyat mezunu olan herkes belli bir KPSS puanı ile iş sahibi olabiliyordu. Ancak günümüz koşullarında bu artık mümkün değil çünkü mezun sayısı çok yüksek. İlahiyat fakültelerinden her yıl 20 bin kadar öğrenci mezun oluyor. Dolayısıyla kendi emsalleriniz arasında bir rekabet olacak. Eğer şimdiden başlayıp kendinizi geleceğe hazırlarsanız ciddi anlamda büyük bir avantaja sahip olursunuz. Kendi geleceğinizi yönetin ve OMÜ’yü hayatınızın kampı olarak görün.” ifadelerini kullandı.
“Dil sadece iletişim aracı değildir: Dili kavramlarıyla öğrenin”
Dil önemine dair öğrencileri bilgilendiren Rektör Ünal, sözlerine şöyle devam etti: “Dil sadece insanların iletişim kurması ya da mesleklerini icra ettikleri bir şey değildir. Dünyada yaşananlara baktığınızda tamamının arkasında dilsel bir kurgu vardır. Dilsel kurguyla ya bir şeyi meşrulaştırırsınız ya da gayri meşrulaştırırsınız. Dil sadece iletişim aracı değildir. Dil, düşünme, algılama ve akıl etmenin temel vasıtasıdır. Dille alakalı ileri çalışmalar dilin kavramlarla öğrenilmesini gerekli kılıyor. Dil kültürün genetik kodlarını kavramlar aracılığıyla taşır. Son bir asırdır yaşadığımız dünyada kullandığımız bir takım kavramlar var. Bazı kelimelerin anlamını ve kavramını Müslüman olarak bilmek zorundasınız. Bireysel olarak var olabilmek ve güçlü bir kültüre sahip olabilmek için güçlü bir dil becerisine sahip olmalısınız.”
“Emeklerinizin ve çalışmalarınızın karşılığını muhakkak alacaksınız”
Hazırlık öğrencilerine tavsiyelerde bulunan İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Şahin, "Ben İslam hukuku hocasıyım ancak yıllarca hazırlıkta Arapça hocalığı yaptım ve öğrencilerde hep aynı şeyi gördüm. İlk geldiğinizdeki psikolojinizle şu an ki durumunuz aynı değil. Size kolay gibi gözüken şeyler zor gelebilir. Zihninizde bir şeyler kırılmaya başladı ve bu kırılma devam edecek. Bazı arkadaşlarınız yapamayacaklarını düşünüyor ve hatta dersi ihmal ediyorlar. Sabredin mutlaka emeklerinizin ve çalışmalarınızın karşılığını göreceksiniz. Donanımlı ve verimli bir hazırlık süreci geçirirseniz, başarılı bir şekilde mezun olursunuz.” dedi.
Etkinlik, dereceye giren öğrencilere hediyelerinin takdim edilmesinin ardından sona erdi.