Saadet Partisi, hükümetin tarım politikalarındaki yanlışlara dikkat çekmek ve çiftçiye destek olmak amacıyla tüm Türkiye’de eş zamanlı olarak basın açıklaması gerçekleştirdi.
Saadet Partisi teşkilatları genel merkezin talimatıyla Türkiye’nin dört bir yanında, ‘Toprağa sahip çık, çiftçiye destek ol’ temalı basın açıklamaları düzenledi. Samsun İl Başkanlığında yapılan açıklamaya ilçe başkanları, ziraat mühendisleri ve çiftçiler katıldı.
ÇİFTÇİ İFLASA SÜRÜKLENDİ
Tarım Bakanlığı’nın süslü ve ışıklı programlarda açıkladığı tüm destek paketlerinin birer şov olduğunu belirten Saadet Partisi Samsun İl Başkanı Salih Şen, “Bugün çiftçimizin yanında olmak, çiftçiye yapılan zulmü kamuoyuyla paylaşmak üzere bir araya geldik. Öncelikle, buradan tüm çiftçilerimizi selamlıyor, davalarının davamız olduğunu beyan etmek istiyoruz. 2024, Türkiye tarımı için bir “felaket yılı” olarak tarihe geçmiştir. Yanlış tarım politikaları, yüksek maliyetler ve ürünlerin değersizleştirilmesi, ülke genelindeki çiftçileri krize sürüklemiştir. Hükümet tarım politikalarıyla yalnızca çiftçiyi değil, Türkiye'nin gıda güvenliğini de tehlikeye atmıştır. Bugün çiftçimizin bankalara ve kredi kuruluşlarına olan borcu 1 trilyon TL'ye ulaşmıştır! Biz, faiz batağına saplanmış ve traktörleri haczedilmiş çiftçileri izliyoruz bu memlekette! Mazot, gübre ve tarım ilaçlarındaki fahiş fiyat artışları üreticiyi boğmuş, maliyetlerini karşılayamayan çiftçi toprağından vazgeçme noktasına gelmiştir. Türkiye’nin bereketli topraklarında alın teri döken çiftçi, göz göre göre iflasa sürüklenmiştir” dedi.
TARIM ARAZİLERİ RANTA AÇILDI
Yıllar içerisinde Samsun’da işlenen tarım alanlarında düşüş olduğunun dile getiren Şen, ‘‘2000’li yılların başında %47’lere varan tarım arazileri oranı, günümüzde %40’ın altına düşmüştür. Yine tarımsal üretim de yıllar içerisinde azalmış, samsunlu çiftçimiz ekmeyi bırakmıştır. Çeltik, mısır, buğday, ayçiçeği, şeker pancarı gibi ürünlerin alım fiyatlarındaki beklenen artışların olmayışı, buna karşın girdi maliyetlerinin her geçen gün artması bu ürünlerin ekiminde de azalmaya, arazilerin atıl kalmasına sebep olmuştur. Çiftimizin ektiği ürünleri katma değere dönüştürecek olan fabrikalarımızın akıbeti de içler acısıdır. Şimdi buradan birkez daha soruyoruz? Samsun’unumuzda bulunan ve temelleri Erbakan hocamız tarafından atılan şeker fabrikasına, ayçiçeği fabrikasına, nişasta fabrikasına, salça fabrikasına, tarım ürünleri fabrikasına ne yaptınız? Bunların yerine hangi tarım endüstrisini kurdunuz? Biz söyleyelim; var olanı sattınız, özelleştirdiniz, çiftçimizi toprağa küstürdünüz, insanımızı köylerden göçe mecbur bırakıp, şehirlere istiflediniz. Tarım arazilerini ranta açarak, tarım dışı amaçlar için kullandınız’’ şeklinde konuştu.
MUSTAFA ÖCAL: TARIM BİLİNÇLİ OLARAK ÇÖKERTİLİYOR
Bafra Ovası’nın bölgenin ve ülkenin en önemli tarım alanlarından biri olduğuna dikkat çeken Saadet Partisi Bafra İl Başkanı Mustafa Öcal, ’’Ağustos ve Eylül aylarında meydana gelen yüksek yağışlar nedeniyle çiftçimizin ürünleri su baskınları ve sellerden büyük zarar gördü. Bu durumu gerekli mercilere ilettik, ancak herhangi bir sonuç alamadık. Türkiye'de tarım bilinçli olarak çökertiliyor; çiftçinin ürünleri piyasada değerinin çok altında alındıktan sonra pazarda normalinden daha yüksek fiyata satılıyor. Aynı sıkıntıyı hayvancılık da yaşıyor; yem maliyetleri et fiyatlarının çok üzerinde’’ dedi.
MUSTAFA HARMAN: BUĞDAYDA DIŞA BAĞIMLI HALE GELDİK
Basın açıklamasında söz alan Ziraat Mühendisi Mustafa Harman ise, buğday’da bile dışa bağımlı hale geldiğimizi ifade etti. Çiftçilerin isyan ettiğini belirten Harman, "Buğday konusunda maalesef dünya üretiminin yüzde 52’si Rusya’ya ait. Ancak bizim ekilebilir arazilerimizde çok az miktarda buğday üretiyoruz. Bu nedenle piyasamız dışa bağımlı durumda. Evet, belli bir miktar buğday almak zorundayız ama yeterli destek olmadığı için sıkıntılar büyüyebiliyor’’ ifadelerini kullandı.