Tarım ve Orman Bakanlığı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından pilot il olarak seçilen Samsun’da 11 temmuz Salı günü İl Müdürlüğü toplantı salonunda “Hayalet Av Araçları ve İstilacı Türler Farkındalık Projesi” çalıştayı düzenlendi.
Çalıştaya, 17 ilçe Müdürleri ve Teknik Elemanları yanı sıra deniz ve iç su balıkçılık kooperatifleri, Birlikler, konu ile ilgili Kamu Kurum ve Kuruluşlarının temsilcileri ile STK temsilcileri katılım sağladı.
Çalıştayda ÖMÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Melek ÖZPIÇAK Samsun’un iç sularında tespit edilen istilacı türleri hakkında bilgilendirmeler yaparken, Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet AYDIN sunumunda denizde ve iç sularda tespit edilen istilacı türler hakkında bilgi verdi.
İç sularımızda ekonomik değere sahip olan istilacı türler üzerinde av baskısını teşvik ederek bu türlerin kontrol altında tutulmasına yönelik ciddi çalışmalar yapılmaktadır. Bu kapsamda; İç Sularımızda büyük tehlike oluşturan, halk arasında İsrail sazanı olarak bilinen Carassius gibelio balık türü ile gümüş balığı Atherina boyeri ve sivrisinek balığı olarak bilinen Gambusia sp. gibi balık türleri ile mücadele hakkında bilgi verilirken, Karadeniz’de son zamanlarda görülmeye başlayan ve halk arasında balon balığı olarak anılan istilacı tür ve yaygın olarak bilinen deniz salyangozunun verdiği zararlar anlatıldı.
Çalıştayın son sunumu Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri Ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan AYAZ yaptı. Denizlerde ve iç sularda, kayıp av araçları ve onların parçaları, kaybolduktan sonra da suda bozulup parçalanıncaya kadar avcılık faaliyetlerini devam ettirdikleri ve istenilmeyen bu tehlikeli balıkçılık durumunun tehlikeli bir hal aldığı ve bu ağların bir şekilde toplanması gerektiği de çalıştayın ana konularından biri olarak yer aldı.