Samsun'un Vezirköprü ilçesinde, 7 çocuk babası Aslan Budak, 52 yıldır sepet örerek evine ekmek götürüyor.
Melikli Mahallesi'nde, babasından 10 yaşındayken öğrendiği mesleğini yarım asrı aşkındır sürdüren 62 yaşındaki Budak, söğüt ağaçlarından çıkardığı kabuklarla sepet örerek geçimini sağlıyor.
Budak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eskiden revaçta olan sepet üreticiliğinin günümüzde yok denecek kadar azaldığını söyledi.
Tek geçim kaynağının sepet örücülüğü olduğunu ifade eden Budak, baba mesleğini severek yaptığını dile getirdi.
Sepet yapmanın çeşitli zorlukları olduğunu anlatan Budak, sepet için en önemli malzemenin söğüt ağacından elde ettiği kabuk olduğunu vurguladı.
Budak, "Sabah erken saatlerde söğüt ağaçlarının bulunduğu dere ve akarsu kenarlarına gidiyorum. Ağaçlardan kabukları soyuyorum. Daha sonra onları bıçakla örmeye hazır hale getiriyorum. Kabukların kurumadan örülmesi lazım. Kuru olduğu zaman örülmeden kırılır." diye konuştu.
- "ÇOCUKLARIMI OKUTTUM"
İki günde bir tane sepet ürettiğini anlatan Budak, sepetlerin köy yaşamında yaygın kullanıldığını, şehre göçle birlikte örgü sepetlere talebin de azaldığını söyledi.
Eskiden taleplere yetişemezken şimdi mesleğin bitme noktasına geldiğini ifade eden Budak, "7çocuğumu da sepet örerek büyüttüm. İlçede sepet ören çok kişi vardı, şimdi bir tek ben kaldım. Benim de artık gücüm yetmiyor. Ben de bırakmak üzereyim. Çocuklarımı okuttum. Bu işi aralarında yapan yok, bir tek ben yapıyorum ama artık benim de gözüm almıyor." diye konuştu.
Kışın evinin bir odasında yazın ise bahçede sepet üreten Budak, sepetlerin Vezirköprü ve Samsun'da tanesi 20 liradan satıldığını sözlerine ekledi.