ÇARŞAMBA HABER - Samsun'un Çarşamba ilçesinde 40 yıldır "yumurta topuk" ayakkabı üreten 51 yaşındaki Mithat Özcan, fabrikasyonlara inat elle üretime devam ediyor.
Çarşamba ilçesinde 11 yaşında babasının yanında çırak olarak başladığı kunduracılık mesleğini sürdüren Özcan, sadece ilçenin sembolü haline gelen "yumurta topuk" ayakkabı üretiyor.
Kösele taban üzerine tek parça deriden ve tahta topuktan yumurta burun, yumurta ökçe, hakiki deri, bağcıklı, bağcıksız gibi modeller yapan Mithat Özcan, ayakkabıları sosyal medyadan aldığı siparişlerle Türkiye'nin dört bir yanına satıyor. Özcan, zaman zaman yurt dışına da ayakkabı gönderiyor.
Yumurta topuk ayakkabıların minyatürünü de yapan Mithat Özcan, bunları özellikle turistlere satarak, modelin dünyaya tanıtımına katkı sağlıyor.
Özcan, yumurta topuk ayakkabıları geçmişte "külhanbeyleri"nin giydiğini, üretimin o dönemlerde sadece bu kişiler için yapıldığını aktardı.
- "Çarşamba ayakkabısını yaşatmak için mücadele ediyoruz"
İşini severek yaptığını vurgulayan Mithat Özcan, "1977 yılında çıraklıkla başladığım mesleği, 1989 yılından bu yana da kendi iş yerimde sürdürüyorum. 'Yumurta topuk' ya da 'yumurta burun' olarak bilinen, yüzde 100 deriden ve el yapımı olarak imal ettiğimiz Çarşamba ayakkabısını yaşatmak için mücadele ediyoruz." dedi.
Çarşamba'ya has olan bu ayakkabı çeşidini Türk Patent Enstitüsüne tescil ettirdiklerine dikkati çeken Özcan, ayakkabının topuğuna basılarak terlik gibi de kullanılabildiğini söyledi.
Çarşamba ayakkabısının en büyük özelliğinin tek parça deriden yapılması olduğunu dile getiren Mithat Özcan, şöyle devam etti:"Topuğuna basılıp giyilebilir, rahat bir ayakkabıdır. Fabrikasyon ayakkabılar çıktıktan sonra kullanımı azaldı ama hala giyenler var. Çarşamba'ya özgü bir ayakkabıdır. Yapılış tarzı diğer ayakkabılardan farklıdır. Fiyatı 60 ile 100 lira arasında değişiyor. Yurt içinden ve dışından talep eden oluyor. Ayrıcalıklı bir giyimi olduğu için bunu herkes giymez. Özellikle topuklu ayakkabı sevmeyen giymez."
- Minyatürünü de yapıyor
Çarşamba ayakkabısının minyatürünü de tasarladığını belirten Özcan, "Çarşamba ayakkabısının 17 numarasını da yaptık. Minyatür ayakkabı yapmak, normal ayakkabı yapmaktan daha zor. Aynı şekilde tamamen deriden hediyelik olarak üretiyoruz. Birçok renkte ürettiğimiz hediyelik minyatür ayakkabılar, turistlerin ilgisini çekiyor. Minyatür ayakkabılar sayesinde Çarşamba ayakkabısını dünyaya tanıyoruz. Elle üretim olduğu için günde 30 adet yapabiliyoruz. Bunun için çiftini 30 liradan veriyoruz." diye konuştu.