İstilacı bir tür olan, İlimizde de 2019 yılında ilk kez varlığı tespit edilen ve bu yıl özellikle temmuz ayının 2. yarısından itibaren popülasyonunu önemli derecede artıran Kahverengi Kokarca hakkında imamlara bilgilendirme yapıldı.
İstilacı bir tür olan, İlimizde de 2019 yılında ilk kez varlığı tespit edilen ve bu yıl özellikle temmuz ayının 2. yarısından itibaren popülasyonunu önemli derecede artıran Kahverengi Kokarcanın Tanınması ve Mücadelesi konularında farkındalığın oluşturulması amacıyla Alaçam İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Alaçam Müftülüğü organizesi ile “Kahverengi Kokarca Acil Eylem Planı" çerçevesinde imamlara yönelik bilgilendirme yapıldı.
Alaçam Fatih Yatılı Erkek Kur’an Kursunda yapılan toplantıda açılış konuşması yapan Alaçam İlçe Tarım ve Orman Müdürü Şenol Özcan; Kahverengi kokarcanın bölgemiz ve ilçemiz ekonomisi için önemli birçok tarımsal üründe yüksek bir zarar meydana getirme kapasitesine sahip olduğu, dolayısıyla zararlı ile zamanında ve etkin bir şekilde başarılı bir mücadele ortaya koyabileceğini belirtti. Bu amaçla; Koordinatör Araştırma Enstitüsü olan Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde kurulan Karadeniz Biyolojik Mücadele Laboratuvarında, Kahverengi Kokarca 'nın doğal düşmanı olan Samuray arıcığı (Trissolcus japonicus)'nın üretilerek doğaya salınması ile zararlıya karşı, çevre dostu, bir biyolojik mücadele yönteminin zararlı kontrolünde etkin bir rol oynayacağını ifade etti.
Alaçam İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Halil Yılmaz “İlimizin davetsiz misafiri Kahverengi Kokarca ile mücadelede İlçe Müdürlüğümüz koordinesinde Tarım ve Orman Bakanlığımıza bağlı kuruluşlarla birlikte teknik çalışmalar yürütmekteyiz. Bu konuda İlçe Müftülüğümüze bağlı imamlar başta olmak üzere Mahalle muhtarlarımız ve çiftçilerimizin de desteğiyle İlçe Tarım Müdürlüğü olarak “Gördüğünde Yok Et” sloganıyla mekanik olarak başlatılan mücadeleye bundan sonra da Tarım ve Orman Bakanlığınca ruhsatlandırılarak halk sağlığı alanında ve tarım arazilerinde kullanılacak kimyasal ilaçlarla kışlak alanlarda ve tarım arazilerinde “Topluca İmha Et” sloganı ile devam edeceğiz. Kimyasalların teknik talimatlar doğrultusunda, uzmanlarınca belirlenen doz ve miktarlarda kullanımlarına özen gösterilmesi ve gelişigüzel kullanımlara sebebiyet verilmemesi gerekmektedir. Bu vesileyle Kahverengi Kokarca ile etkin bir mücadele için çaba gösteren başta Tarım ve Orman Bakanlığımız olmak üzere, Ankara Zirai Mücadele Araştırma Enstitümüze ve araştırmacılarına, yerel düzeyde kamu kurum ve kuruluşlarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyor, çalışmalarınızda başarılar diliyorum.” dedi.