Samsun Üniversitesinde Mezuniyet Coşkusu

Samsun Üniversitesinde 2023-2024 Akademik Yılı Mezuniyet Töreni büyük bir coşkuyla gerçekleştirildi. Üniversite, öğrenimlerini başarıyla tamamlayan öğrencilerini, düzenlediği görkemli mezuniyet töreniyle geleceğe uğurladı.

SAMSUN 30.06.2024, 00:18 30.06.2024, 00:27 H. Eren
Samsun Üniversitesinde Mezuniyet Coşkusu

Samsun Üniversitesinde 2023-2024 Akademik Yılı Mezuniyet Töreni büyük bir coşkuyla gerçekleştirildi. Üniversite, öğrenimlerini başarıyla tamamlayan öğrencilerini, düzenlediği görkemli mezuniyet töreniyle geleceğe uğurladı. Mustafa Dağıstanlı Spor Salonunda gerçekleştirilen mezuniyet töreninde öğrencilerin ve ailelerinin heyecan ve mutluluğuna tüm şehir tanıklık etti. Dört fakülte, bir yüksekokul ve bir meslek yüksekokuluna bağlı 24 farklı bölüm ve programdan 440 öğrenci mezun oldu.

Samsun Üniversitesi 2023-2024 Akademik Yılı Mezuniyet Törenine; Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Selahattin Kaynak, Prof. Dr. Ali Bilgin, Prof. Dr. Salih Kesgin, Genel Sekreter Doç. Dr. Adem Soruç, Özdemir Bayraktar Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ertuğrul Çam, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Aktaş, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kenan Çağan, Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Yılmaz, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cumhur Türk, Kavak Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Bilal Sungur, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Fatma Ünal, Canik Belediye Başkan Yardımcısı Ali Kemal Tural, İletişim Başkanlığı Samsun Bölge Müdürü Ebu Bekir Ayrancı, Makine Mühendisleri Odası Samsun Şubesi Başkanı Kadir Gürkan, çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi, akademisyenler, idari personeller, öğrenciler ve aileleri yoğun bir katılım gösterdi.

Özdemir Bayraktar Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi ile Sivil Havacılık Yüksekokulu ve Kavak Meslek Yüksekokulu öğrencileri eğitimlerini başarıyla tamamlayarak mezun oldu. Renkli görüntülere sahne olan mezuniyet töreninde öğrencilerin haklı gururu objektiflere yansıdı.

Genç mezunların tören alanına coşkuyla girişinden sonra program saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Açılış konuşmalarını Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın’ın yapmasının akabinde mezun öğrenciler adına konuşmalarını 2023-2024 Akademik Yılı Birincisi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji bölümü öğrencisi Aren Duru Özer gerçekleştirdi.

Samsun Üniversitesi Yeni Fakülteler ve Enstitülerle Yenilikçi ve Üretken Bir Üniversite Olma Yolunda

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın sözlerine şöyle başladı: “10 Eylül 2018 tarihinde Samsun Üniversitesi’ne kurucu Rektör olarak atandığım günden itibaren çalışma arkadaşlarımla birlikte ülkemizin ve bölgenin çok boyutlu ve katmanlı toplumsal ihtiyaçlarını bu bilinçle karşılamaya özen gösterdik. Öğrencilerimize dönük olarak fakülte, enstitü ve yüksekokullarda verilen eğitim-öğretimin kalitesini dinamik bir usulle sürekli iyileştirmenin ve akademik kadromuzun birikimlerini göz önünde bulundurarak üniversitemizdeki araştırma faaliyetlerini desteklemenin gayreti içerisindeyiz. Bununla birlikte, yeni kurulan fakülteler, enstitü, yüksekokullar, merkezler ve idari birimler ile üniversitemizi daha yenilikçi ve üretken bir eğitim-öğretim ve araştırma-geliştirme kurumu haline getirme hedefimize doğru emin adımlarla ilerliyoruz. Ülkemizin kıymetli bir endüstriyel mirası olarak bize emanet edilen binaların tamir ve tadilattan geçirilerek dönüşümü, yenilenmesi ve niteliklerinin arttırılması hususunda da yol alıyoruz. Gayret ve çabalarımızın olumlu yansımalarını başta Samsun şehri olmak üzere ülkemiz genelinde gözlemliyoruz. Bu durum bizleri ziyadesiyle mutlu ediyor ve daha fazlasını yapmaya yönelik en kıymetli motivasyon kaynağımız oluyor. İlgi gösteren, görüş bildiren, önerilerini ileten, maddi ve manevi destek sunan her kurum ve kişiye minnettarız. Kültürel köklerimize bağlı olma ve üzerinde yükseldiğimiz tarihsel mirasın hakkını vererek onu geleceğe taşıma esasına dayanan bir eğitim anlayışına, birlikte düşünme, üretme ve sürekli daha iyiyi arama felsefesine sahip bir üniversiteyiz. Bu felsefe doğrultusunda bugün Özdemir Bayraktar Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, Sivil Havacılık Yüksekokulu ve Kavak Meslek Yüksekokulundan mezun olan 440 öğrencimizi sektörle buluşturmanın heyecanını ve gururunu yaşıyoruz.”

“Samsun Üniversitesinden, Gazze İçin Açık Mektuba Destek”

Rektör Aydın konuşmasının devamında İsrail’in Filistin’de yaptığı soykırımlara karşı ABD’de yükselen öğrenci protestolarına dikkat çekerek: “Batı dünyasında İsrail’in Gazze’deki Filistinlilere yönelik soykırımına ilişkin en güçlü sivil tepki, Amerika’daki üniversiteler başta olmak üzere 150’yi aşkın üniversite kampüsünde öğrenciler tarafından oluşturulan Gazze dayanışma kampları olmuştur. Öğrenciler, İsrail vahşetinin ilk aylarından itibaren üniversite kampüslerinde Gazze halkıyla dayanışma gösterileri yapmaya başlamış olsalar da, bu gösteriler başlangıçta kamuoyuna pek fazla yansımadı. Tıpkı sessizce bir araya gelen karıncalar gibi, bu sesler de başlangıçta fark edilmedi. Ancak zamanla, karıncaların küçük ama güçlü topluluğu gibi, öğrencilerin direnişi de güçlendi ve görünür hale geldi. Ancak, bu dönemde Harvard, Pennsylvania ve MTI gibi üniversitelerin rektörleri Capitol Hill’e çağrılarak, antisemitizm ve öğrencilerini korumakla ilgili üniversite politikaları hakkında sorguya çekildi ve bazıları istifaya dahi zorlandı.  Nisan ortalarında Amerika’nın en önemli üniversitelerinden biri olan Columbia Üniversitesi kampüsünde başlayan ve İsrail zulmünü kınayan, Amerika yönetiminin İsrail’e askeri ve siyasi desteğini sona erdirmesini, üniversitenin İsrail kökenli şirketlere yatırım yapmamasını ve İsrail yükseköğretim kurumlarıyla ilişkilerini sonlandırmasını ve bir an önce ateşkes yapılmasını talep eden öğrenci kamplarına, üniversite yönetiminin talebiyle polisin şiddet kullanarak müdahale etmesi, öğrenci protestolarının diğer Amerika ve Batı üniversitelerine de sıçramasına ve yaygınlaşmasına neden olmuştur. Nisan ve Mayıs aylarında zirveye ulaşan İsrail soykırımına yönelik bu öğrenci protestoları, İngiliz The Guardian gazetesi tarafından “1960’ların sonundaki Vietnam karşıtı kampüs protestolarından bu yana belki de en önemli öğrenci hareketi” olarak tanımlandı.” diye konuştu.

 Bu Tür Eylemlerin İçimizde Yanan Bilgi ve Direnç Ateşini Söndürmesine İzin Vermeyi Reddediyoruz

İsrail’in Gazze halkına uyguladığı soykırım, üniversite mezuniyet törenlerinin de ana konusu olduğuna ifade eden Rektör Aydın bazı üniversitelerin, İsrail’e yönelik protestolardan dolayı mezuniyet töreni yapmazken, Harvard gibi en prestijli üniversiteler de protestolara katılan öğrencilere diploma vermeme gibi oldukça düşündürücü uygulamalara imza attığını söyledi. Rektör Aydın, “Gazze’deki üniversite yöneticileri ve akademisyenler tarafından “Açık Mektup” şeklinde tüm dünyaya yapılan çağrıda, “Filistinli akademisyenler ve Gazze üniversitelerinin çalışanları olarak, bizi silmeye yönelik tüm mevcut girişimler karşısında varlığımızı, meslektaşlarımızın ve öğrencilerimizin varlığını ve geleceğimizdeki ısrarımızı teyit etmek için bir araya geldik” ifadelerine yer verildikten sonra tüm dünyaya şu çağrı yapılmaktadır: “Halkımızın nesiller boyu inşa ettiği üniversiteler, okullar, hastaneler, kütüphaneler, müzeler ve kültür merkezleri gibi sivil altyapımız, bu kasıtlı ve sürekli Nakba nedeniyle harabeye dönmüş durumdadır. Eğitim altyapımızın kasıtlı olarak hedef alınması, Gazze’yi yaşanmaz hale getirmeye ve toplumumuzun entelektüel ve kültürel dokusunu aşındırmaya yönelik bariz bir girişimdir. Ancak, bu tür eylemlerin içimizde yanan bilgi ve direnç ateşini söndürmesine izin vermeyi reddediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Samsun Üniversitesi Olarak, Gazze’deki Akademisyenlerle Dayanışma İçindeyiz

Gazze’deki üniversite yöneticileri ve akademisyenlerin bu çağrısına, Samsun Üniversitesi sosyal medya hesapları üzerinden verdikleri yanıtı anımsatan Rektör Aydın: “30 Mayıs tarihinde verdiğimiz yanıtı burada tekrarlayarak, hem Gazze halkı ve akademisyenleriyle hem de Batı üniversitelerinde İsrail soykırımını protesto eden ve ivedi olarak ateşkesin ardından kalıcı barış ortamının sağlanmasını talep eden genç öğrenci kardeşlerimiz ve duyarlı akademisyenlerle dayanışma içinde olduğumuzu tüm kamuoyuna bir kere daha ifade etmek istiyorum: “Samsun Üniversitesi olarak, Açık Mektup’ta eğitim kurumlarının yok edilmesine karşı direnme çağrısında bulunan Gazze’deki akademisyenlerle dayanışma içindeyiz. Üniversitelerin hedef alınması, Gazze’nin entelektüel ve kültürel mirasını silmeye yönelik bir girişimdir. Ancak biz, bu karanlık girişimlere karşı tıpkı fırtınalı bir günde açan güneş gibi direnişimizin ışığını yaymaya devam edeceğiz.” açıklamasında bulundu.

Konuşmaların ardından, fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokulu dereceye girenlere diplomaları, derece belgeleri ve başarı belgeleri verildi. Mühendislik Ve Doğa Bilimler Fakültesi, Özdemir Bayraktar Havacılık Ve Uzay Bilimleri Fakültesi, İnsan Ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi,  Sivil Havacılık Yüksekokulu ve Kavak Meslek Yüksekokulu birincileri sırasıyla;  Bilgehan Kasım, Abdullah Arslan, Aren Duru Özer, Muhammed Eyyüpoğlu, Gürhan Berk Gürel, Muhammed Taş Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın’dan; ikincileri Nursebil Canbolat, Rahman Dursun, Ayşe Rüyam Özer, Emirhan Mutlu, Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç’tan; üçüncüleri Muhammet Kasım Kağnıcıoğlu, Sedanur Koçak, Petek Eşkin, Şevval Akyel ise İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, Samsun Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Bilgin, Prof. Dr. Salih Kesgin, Prof. Dr. Selahattin Kaynak’tan diplomalarını, derece belgelerini ve başarı belgelerini aldı.

Fakülte birincileri mezuniyet yaş kütüğüne isim etiketlerini çaktıktan sonra mezun olan tüm öğrenciler bölüm bölüm çağrılarak başarı belgelerini öğretim üyelerinin elinden aldılar. Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, bütün öğretim elemanlarının ve çiçeği burnunda mezunların ve ailelerin de katıldığı geniş bir kortej eşliğinde sahile doğru hareket ederek Atakum Sahil Yolunda geleneksel “Mezuniyet Yürüyüşü”nü gerçekleştirdi. Yürüyüşte Samsun Üniversitesi akademisyen ve öğrencileri Türkçe, İngilizce ve Arapça hazırlanan ve üzerinde Filistin bayrakları olan çeşitli pankartlarla İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını protesto etti. Batı Parkta sona eren  “Mezuniyet Yürüyüşü”nün ardından mezuniyet şölenlerinin bir klasiği olan Kep Atma seremonisiyle mezuniyet heyecanı doruğa çıktı. Tören, ailelerin ve öğrencilerin mezuniyet hatırası fotoğraf çekimleriyle sona erdi.

Kaynak: Haber Merkezi
Yorumlar (0)
banner810
17
az bulutlu
Namaz Vakti 03 Temmuz 2024
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 38 102
2. Fenerbahçe 38 99
3. Trabzonspor 38 67
4. Başakşehir 38 61
5. Kasımpasa 38 56
6. Beşiktaş 38 56
7. Sivasspor 38 54
8. Alanyaspor 38 52
9. Rizespor 38 50
10. Antalyaspor 38 49
11. Gaziantep FK 38 44
12. A.Demirspor 38 44
13. Samsunspor 38 43
14. Kayserispor 38 42
15. Hatayspor 38 41
16. Konyaspor 38 41
17. Ankaragücü 38 40
18. Karagümrük 38 40
19. Pendikspor 38 37
20. İstanbulspor 38 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 34 75
2. Göztepe 34 70
3. Sakaryaspor 34 60
4. Bodrumspor 34 57
5. Ahlatçı Çorum FK 34 56
6. Kocaelispor 34 55
7. Boluspor 34 53
8. Gençlerbirliği 34 51
9. Bandırmaspor 34 50
10. Erzurumspor 34 44
11. Ümraniye 34 43
12. Manisa FK 34 40
13. Keçiörengücü 34 40
14. Adanaspor 34 39
15. Şanlıurfaspor 34 38
16. Tuzlaspor 34 38
17. Altay 34 10
18. Giresunspor 34 7
Takımlar O P
1. M.City 38 91
2. Arsenal 38 89
3. Liverpool 38 82
4. Aston Villa 38 68
5. Tottenham 38 66
6. Chelsea 38 63
7. Newcastle 38 60
8. M. United 38 60
9. West Ham United 38 52
10. Crystal Palace 38 49
11. Brighton 38 48
12. Bournemouth 38 48
13. Fulham 38 47
14. Wolves 38 46
15. Everton 38 40
16. Brentford 38 39
17. Nottingham Forest 38 32
18. Luton Town 38 26
19. Burnley 38 24
20. Sheffield United 38 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 38 95
2. Barcelona 38 85
3. Girona 38 81
4. Atletico Madrid 38 76
5. Athletic Bilbao 38 68
6. Real Sociedad 38 60
7. Real Betis 38 57
8. Villarreal 38 53
9. Valencia 38 49
10. Deportivo Alaves 38 46
11. Osasuna 38 45
12. Getafe 38 43
13. Celta Vigo 38 41
14. Sevilla 38 41
15. Mallorca 38 40
16. Las Palmas 38 40
17. Rayo Vallecano 38 38
18. Cadiz 38 33
19. Almeria 38 21
20. Granada 38 21