Bu kapsamda yapılan çalışmaların bir yenisi de Karacaoğlu köyünde gerçekleştirildi. 19 Mayıs Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisleri Halit Kıvanç SEKBAN ve Dilek ALTIPARMAK tarafından düzenlenen toplantıda Kırım Kongo Kanamalı Ateşi anlatıldı.
İlçemizde Okul çağı öğrencilerinin eğitimi kapsamında tarımsal konularda 19 Mayıs Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından eğitim yayım çalışmaları düzenleniyor. Köylerde yaşayan çocukların Tarımsal konularda bilgi edinmeleri amacı planlanan toplantılarda; Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, Organik tarım, toprak analizine vb birçok konuya değiniliyor.
Toplantıda Kırım Kongo Kanamalı ateşi ile ilgili; 1. Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi nedir?Kırım-Kongo kanamalı ateşi, ilk olarak hastalığın ismini aldığı Kırım ve Kongo'da görülen, virüs denilen mikropların sebep olduğu ölümcül seyredebilen bir hastalıktır. 2. Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi nasıl bulaşır?Hastalık insanlara kenelerin ısırması veya kenelerle temas sonucu bulaşır; evcil hayvanlara da kenelerin ısırması ile bulaşabilmektedir. Ancak, hastalık hayvanlarda belirtisiz seyrederken insanlarda öldürücü olabilmektedir.3. Kırım-Kongo Kanamalı Ateşinin belirtileri nelerdir?Hastalık ateş, ani başlayan baş ağrısı, kas ağrısı, kırıklık, halsizlik ve belirgin iştahsızlıkla başlar; bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal gibi şikâyetler de görülebilir.4. Kırım-Kongo Kanamalı Ateşinden nasıl korunulmalıdır?Hayvanlarda kene mücadelesi yapılmalıdır.Hayvan barınakları kenelere karşı ilaçlanmalı, barınakların duvarları sıvanmalı ve badanaları yapılarak kenelerin buralarda yaşamaları engellenmelidir.Hayvanların ve insanların kanlarına veya diğer vücut sıvılarına eldivensiz temas edilmemelidir.Hayvan barınaklarına girdikten veya hayvanlarla temastan sonra, vücut kene yönünden muayene edilmeli, kene varsa uzaklaştırmalıdır.Çalı, çırpı, su kenarı veya gür otların bulunduğu alanlara piknik veya başka bir amaçla gidilmesi gerektiğinde pantolon paçaları çorap içine alınmalı ve dönüşte mutlaka vücut kene yönünden kontrol edilmeli, kene varsa uygun bir şekilde uzaklaştırılmalıdır. Bu tür yerlere gidildiğinde mümkünse çizme giyilmelidir.Keneler vücuttan uzaklaştırılırken kopartılmamalı, bir cımbızla, kenenin vücuda yapıştığı kısmından tutulup çivi çıkarır gibi sağa sola oynatılarak çıkarılmalıdır.Keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla, kenelerin üzerine sigara basmak veya kolonya ve gazyağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır. Bu uygulamalar, kenelerin kusmasına sebep olabileceğinden, kusmuktaki virüsler, kenenin kan emmek için ısırdığı yerden vücuda girebilirlerKenelerin yaşama alanlarında bulunabilecek kişiler, repellent olarak bilinen böceksavar ilaçları vücutlarına sürerek veya elbiselerine emdirerek kullanabilirler. Hasta olan kişilerin kullandığı malzemeler ve tuvaletler çamaşır suyu ile dezenfekte edilmelidir. Keneler, kesinlikle elle öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır.19 Mayıs Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü olarak Çiftçi toplantısına ev sahipliği yapan Karacaoğlu Köyü İmamı Mehmet Ali YOLDAN’a teşekkürlerini sundular.
HARUN YAZICI